FEEDJIT Live Traffic Feed

KURT DUMANLI HAVAYI SEVER

24.03.2008



























Kurt dumanlı havayı sever.Böyle demiş atalar. Doğru da demişler.

Etrafta bu kadar kurdun olması bize havanın dumanından dem vuruyor.

Ya da öbür türlü de baksak, havada bu kadar duman varken, muhakkak kurtlar da etrafta fırsat kollamakla meşgul bir şekilde cevelan edip durmaktadırlar sahnenin biryerlerinde.Mekânın şartları, zamanın şartlarıyla uygunlaştığı an puslu hava dağılıp yerine kavganın ve çekişmenin ortaya çıkardığı toz bulutu hakim olur. Tıpkı bulutun güneşin ışığını engellediği ve sonra çekilip gittiği gibi. Hep güneşi görürüz bulutun ardından. Bunda hiç şüphe taşımayız. Uyanık olmayı bilenler, görmeye muktedir gözleri olanlar, hiç tasa duymasınlar. Güneş bir yere gitmez.

Dezenformasyonun çoğu zaman en tesirli silahların dahi elde edemeyeceği başarılara sebeb olduğunu bilenler bilir. Gayesi, eksik yahut yanlış yahut fazla bilgiyi çeşitli vasıtalarla ve çeşitli ellerden çeşitli mahfillere bir hedefe matuf olarak yaymak diye tabir edebileceğimiz dezenformasyonun, becerikli ellerde gayet verimli olduğunu söylemek gerekir.

Dezenformasyona karşı dezenformasyonla yürütülen savaşta, tarafların elde ettikleri bilgiler, şayet doğru okuma başarılmış ise, enformasyondan kat be kat fazla olacaktır. Yakın geçmişte, Normandiya Çıkarması'nın tam bir istihbarat başarısı olduğunu söylemek abartı olmayacaktır.

Duyuların nasıl manipüle edileceğini en iyi bilen taraf kazanan taraftır. Dezenformasyona maruz kalan için de bu geçerlidir. Algılarımızın nasıl bir saldırı ile karşı karşıya olduğunu bildiğimiz takdirde, okumayı tersten yapmak bizi hedefimize ulaştıracak yahut hedef olmaktan kurtaracaktır.

Günümüz şartlarında, ki bu şartlar her türlü imkânı içine alır. (Teknolojik ve ekonomik gelişmeler, askeri durum, istihbarat ağlarındaki teknik imkan ve işbirliği, büyük maddi kaynaklar, internet, sinema, cep telefonları gibi...) hem bir dezenformasyon saldırısına uğramak daha olası hem böyle bir saldırı kurgulamak ve uygulamak daha kolay geçmişe göre. Yakın geçmişte, internette bu hususta birçok habere rastlamışızdır. Hal böyle olunca, yani dezenformasyonun akıtıldığı kanalların ziyadesiyle artması söz konusu olunca, bunları okumak ve değerlendirmek ve neticede de karşı tedbirler alabilmek hayli zorlaşmaktadır.

Bazı kanalların süreklilik arzeden bilgi dağıtma tutumları, ya da bazı kanalların çok çabuk değişen bilgi karşısındaki tutumları ilk elde gözönünde tutulmalı, bir kenara not alınmalı ve okumalar buna göre yapılmalıdır. Ancak, saldırı sahiplerinin niyetlerinin bu türde bir tutum olup olmadığını da tam olarak kestiremeyebiliriz.

Bilgi kıymetini hal ve şartlar ile kaynağına göre alır. İyi bir okuma da bizi kaynağa ulaştıracaktır.


Mahmut ÇETİN
24.03.2008 Kilis

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin